-
Čas přípravy30 min
-
Doba vaření1 hod
-
Porce10
-
Celkový čas1 hod 30 min
Každým rokem v září a říjnu vrcholí houbařská sezóna, ale co vše si z hub připravit? Vyzkoušejte tento recept na houbovou směs na topinky, která vám ve sklenici vydrží zavařená až do další sezóny.
Nejlepší houbová směs na topinky je zeleninová směs s lesními houbami podávaná na křupavé topince a na vrchu posypaná sýrem. Pokud vás už omrzela smaženice, vyzkoušejte tento chutný recept. Výhodou je, že směs snadno zavaříte a vydrží vám tedy ve sklenicích několik měsíců.
Suroviny na nejlepší houbovou směs na topinky:
- 150 g slaniny
- 800 g čerstvých lesních hub
- 3 cibule
- 3 červené papriky
- 1 pórek
- 8 stroužků česneku
- 1 chilli paprička
- 140 g rajský protlak
- 1 lžíce drceného kmínu
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička uzené papriky
- 200 g rajčatové pyré
- 1 lžíce worcesterové omáčky
- 2 lžíce sójové omáčky
- 5 lžic domácího kečupu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce majoránky
- sůl, černý pepř
- snítka tymiánu
- servírování: chléb, olej, strouhaný sýr
VIDEORECEPT
Postup přípravy houbové směsi na topinky
- Lesní houby si důkladně očistěte a nakrájejte na proužky jako při přípravě smaženice. Slaninu nakrájejte na kostičky, cibuli na půlkolečka, papriky na proužky a pórek na kolečka.
- Slaninu začněte ve větším hrnci restovat, aby pustila tuk na kterém necháte zesklovatět cibuli. K orestované cibuli začněte přidávat houby, základ osolte a houby nechte ztrácet na objemu. V případě připalování ke dnu hrnec lehce podlijte vodou.
- Jakmile houby ztratí na objemu, přidejte protlak a minutku zarestujte. Poté přidejte sladkou a uzenou papriku, drcený kmín, krátce prosmažte a zalijte rajčatovým pyré, přidejte worcester, sójovku, kečup, cukr, chilli papričku a pár snítek tymiánu. Přidejte také papriky a pórek. Snižte plamen a přiklopené duste do změknutí zeleniny.
- Jakmile je zelenina měkká, nechte zlehka směs prohřívat, aby dosáhla požadované konzistence. Je dobré, aby směs nebyla příliš tekutá a topinka po jejím nanesení nebyla promáčená.
- Nakonec směs dochuťte solí, pepřem a lžící rozemnuté majoránky. Pokud budete směs zavařovat, tak ji naplňte do čistých sklenic, zavíčkujte a položce na plech s 2 cm vody víčkem dolů. Sterilujte při 80°C 20 minut. Uchovejte na temném místě.
- Při servírování jen obsah sklenice prohřejte na pánvi, osmažte si chlebovou topinku, poklaďte směsí a posypte strouhaným sýrem.
Chutnala vám houbová směs na topinky? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Houbová směs na topinky (k zavaření)
Topinka
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review